Elérkeztük az Európa bajnoksághoz!
2021. június 10. írta: sportvilaghu

Elérkeztük az Európa bajnoksághoz!

Holnap este a futballszurkolók örömére elindul az Európa bajnokság amelyre rendhagyó módon nem 4 hanem 5 évet kellett várni. A koronavírus járvány miatt a 16. EB-t nem az eredetileg tervezett 2020-as évben rendezik amely nem csak a két kontinensviadal között eltelt idő miatt lesz különleges.

Az Eb története során először nincs konkrét házigazdája az eseménynek.A helyszínek közül a legnagyobb férőhellyel rendelkező londoni Wembley Stadionban rendezik a két elődöntőt és a döntőt. A nyitómérkőzést a római Olimpiai Stadionban játsszák, Olaszország részvételével. Ráadásul a torna történetében először alkalmazzák a videobírót (VAR).

Az UEFA 2014. szeptember 19-én jelentette be a 13 helyszínt Genfben. 2017. december 7-én az UEFA törölte Brüsszelt a rendezők közül, az új stadion építésének késlekedése miatt. A négy mérkőzést (három csoportköri és egy nyolcaddöntő) áthelyezték Londonba. 2017. december 7-én bejelentették, hogy a nyitómérkőzés a római Olimpiai Stadionban lesz.

2021. április 23-án az UEFA bejelentette, hogy a Covid 19-el kapcsolatos, a nézőkre vonatkozó garanciák hiánya miatt Dublin nem rendez mérkőzéseket. A három csoportmérkőzést Szentpétervár, a nyolcaddöntőt London kapta. Az UEFA Bilbaótól is elvette a rendezést, helyette Sevilla kapta a mérkőzéseket.

A 11 város és ország közül 7 városban és 6 országban ezelőtt sosem rendeztek Európa-bajnoki mérkőzést. Az 1964-es Európa-bajnokságon Sevilla nem volt helyszín, továbbá Azerbajdzsán, Dánia, Magyarország, Oroszország, Románia és Skócia ezelőtt sosem rendezett még Európa-bajnokságot. A 11 stadionból mindössze kettőben volt ezelőtt Európa-bajnoki mérkőzés: a római Olimpiai Stadionban (1968 és 1980) és az amszterdami han Crujiff Arenában (2000). A korábbi Wembley Stadionban az 1996-os Eb egyik helyszíne volt, azonban azóta egy új Wembley Stadion épült a helyén.

A csoportok:

A CSOPORT
1 Törökország
2 Olaszország
3 Wales
4 Svájc
B CSOPORT
1 Dánia 
2 Finnország
3 Belgium
4 Oroszország
C CSOPORT
1 Hollandia
2 Ukrajna
3 Ausztria
4 Észak-Macedónia
D CSOPORT
1 Anglia
2 Horvátország
3 Skócia
4 Csehország
E CSOPORT
1 Spanyolország
2 Svédország
3 Lengyelország
4 Szlovákia
F CSOPORT
1 Magyarország
2 Portugália
3 Franciország
4 Németország

 

És végül a pénzdíjazás ugyanis az sem elhanyagolható. Az Európa-bajnokság résztvevői között a következő pénzdíjakat osztják ki. Valamennyi összeg euróban értendő.

Cél elérése Összeg Csapatok száma
Részvétel 9,25 millió 24
A csoportkörben 1,5 millió a győzelem 24
750 000 a döntetlen
Nyolcaddöntő 2 millió 16
Negyeddöntő 3,25 millió 8
Elődöntő 5 millió 4
Második helyezett 7 millió 1
Győztes 10 millió 1

 

Fotó: m4sport.hu, maszol.ro, wikipedia.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://sportvilaghu.blog.hu/api/trackback/id/tr816588466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása